Boek: Birk van Jaap Robben

Jaap Robben publiceerde ergens in 2014 zijn eerste roman, genaamd Birk. Daarvoor schreef hij geloof ik kinderboeken, maar dat maakt voor het verhaal niet bijzonder veel uit. Er stonden in ieder geval geen plaatjes in van heksen en dino’s, wat voor sommige mensen misschien een teleurstelling zal zijn. Niet voor mij, want ondanks dat ik van dino’s houd, komt het dit boek wel ten goede dat er daar geen plaatjes van instaan. Het boek gaat namelijk helemaal niet over dino’s.

Waar het boek wel over gaat? Een jongetje genaamd Mikael, die samen met zijn ouders en de buurman op een afgelegen eiland ergens tussen Schotland en Noorwegen woont. Het boek begint op de dag dat Mikael thuis komt zonder zijn vader, Birk. Beetje bij beetje vertelt hij zijn moeder wat er gebeurd is met zijn vader toen zij samen weg waren. Zijn moeder houdt Mikael verantwoordelijk voor de verdwijning van zijn vader, waardoor de relatie tussen moeder en zoon ontwricht. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het steeds duidelijker dat Mikael een vaderfiguur mist op het verlaten eiland en dat zijn moeder steeds meer van haar man herkent in haar zoon. Hoe dat afloopt? Lezen.

Dan nu een random quote: ” Onze scheurkalender was bij de dag dat papa verdween, blijven steken. Na maanden nam mama hem van de spijker en wierp hem in de kachel. Het vuur stikte bijna in zijn eigen rook. De meeste dingen veranderden niet. Mama bleef soep kopen voor drie.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s