We komen nog één wonder tekort – Rebekka de Wit

Ik had zit om een lekker potje te janken. Met dat idee ging ik dit boek dan ook lezen en man, wat kwam ik bedrogen uit. Ik heb geen traan gelaten. Niets, nada, noppes, terwijl ik normaal niet al te zuinig ben met mijn tranen tijdens het lezen van boeken of het kijken van films.

Het boek gaat over een meisje, wat na twee begrafenissen met haar vader, broer en zus op vakantie gaat. Ze willen weg en besluiten op reis te gaan om aan de rand van de wereld te zitten. De achterbank van de auto plakt door een eerder incident met gesmolten drop. Eenmaal aangekomen op bestemming blijkt dat ze de tentstokken zijn vergeten, waardoor de kinderen in de auto moeten slapen en de vader in een te kleine Flinstones-tent.

Het boek is een gedachtestroom van het meisje, waardoor je van het ene in het andere onderwerp wordt gebracht.Dit maakt het verhaal realistisch, maar zorgt er ook voor dat je zo nu en dan de draad volledig kwijt bent. Het verhaal blijft ook niet echt hangen. Het is nu twee weken geleden dat ik het boek gelezen heb en afgezien van de gesmolten drop op de achterbank en de Flinstones-tent, is er weinig wat mij bij is gebleven.

Wat echter ontbreekt aan verhaallijn en uitwerking, maakt de schrijfster meer dan goed met haar manier van schrijven. Het verdriet is het hele boek merkbaar, maar omdat het vanuit de ogen van een tiener is, krijgt het iets aandoenlijks. Het meisje vlucht voor de realiteit en de toekomst, omdat ze zich niet wil voorstellen hoe het leven is zonder de overledenen. Daarnaast zijn de metaforen en sfeerschetsen die Rebekka gebruikt in het boek echt prachtig. Het boek is overigens mega kort (176 pagina’s), dus je bent er zo doorheen.

Ik ga dit boek in ieder geval niet meer herlezen om te huilen, want ik werd er verbazingwekkend rustig van. Voor het huil-doel is dit boek dan ook waardeloos, maar ook voor de briljante verhaallijn hoef je dit boek niet te lezen. Wel staat het boek vol mooie omschrijvingen en aangezien ik een sucker ben voor mooie metaforen en sfeerbeelden, kan ik me zo voorstellen dat ik dit boek nog af en toe eens door ga bladeren opzoek naar mooie stukjes. Pareltjes zoals deze:

‘Het geluid van een dichtklappende autodeur geeft me altijd het gevoel dat het mogelijk is ergens weg te gaan. Hadden gebeurtenissen maar autodeuren’.


We komen nog één wonder tekort , Rebekka de WitAtlas Contact – €17,99 – ISBN 9789025444952

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s