Boekenweek 2016 (en waarom je deze 9 boeken moet kopen)

Wiehoe, het is boekenweek en dat vind ik leuk! Tijdens boekenweek mag ik namelijk altijd een boek van mijzelf uitzoeken (net alsof ik daar een reden voor moet hebben). Als je meer dan €12,50 uitgeeft aan Nederlandstalige boeken dan krijg je het boekenweekgeschenk (Broer van Esther Gerritsen) cadeau, waarmee je gratis kunt reizen op 20 maart. In feite ben je dus dief van je eigen portemonnee wanneer je deze week geen boek koopt. Daarom heb ik speciaal voor jou negen boeken op een rijtje gezet als inspiratie.

 1. Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen. Het geheime dagboek van de 83-jarige Hendrik Groen. De naam is een pseudoniem, maar het is een raadsel of het om een (bekende) schrijver gaat of dat er daadwerkelijk een man van 83 een dagboek bijhield. Alleen dat al maakt het wat mij betreft de moeite waard om te lezen.
 2. We kunnen niet allemaal Duitsers zijn – Wouter Meijer. Dit jaar is Duitsland het thema en ik vind van dit boek de titel leuk, dus is het een verantwoorde aankoop deze week (als je voor een echt Duits boek gaat, vind ik persoonlijk Das Parfum nog altijd een van de mooiste boeken).
 3. Mannen zonder vrouw – Haruki Murakami. Ik hoef denk ik niemand uit te leggen waarom het ALTIJD een goed idee is om een boek van Huraki Murakami te kopen.
 4. Het smelt – Lize Spit. Vorige week in DWDD had ze een leuke knot op der hoofd en op de voorkant van haar boek staat een gouden spit (op de luxe versie), beide dingen die ik erg kan waarderen. Daarnaast schreef de Volkskrant dat Het smelt verwant is aan schrijvers als Hugo Claus en Dimitri Verhulst, dus ik vraag me nu heel erg af waarom ik dit niet al veel eerder ben gaan lezen.
 5. Gij nu – Griet op de Beeck. Soms moet je iets lezen wat onder je huid gaat zitten. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat Griet op de Beeck steeds hetzelfde kunstje uithaalt, maar wat mij betreft blijven haar boeken meer dan de moeite waard. Ze schrijft prachtig.
 6. De doodsvogel – Samuel Bjørk. Als je van thrillers houdt, dan is dit boek een aanrader. De doodsvogel, het tweede boek met Holger Munch in de hoofdrol, lees je in één ruk uit.
 7. Papegaai vloog over de IJssel – Kader Abdolah. Wederom behoeft het eigenlijk geen uitleg, want Kader Abdolah is de koning van het verhaal. In dit boek laat hij zien hoe het is om als vreemdeling een land binnen te komen. Niet alleen krijg je begrip voor de asielzoekers, maar ook voor de oorspronkelijke bevolking. Gezien de huidige situatie zouden misschien meer mensen dit boek moeten lezen.
 8. Nooit meer slapen – W.F. Hermans. Veel mensen zullen dit boek al gelezen hebben, maar zo niet, ga dat alsjeblieft zo snel mogelijk doen. Het is prachtig. Beloof me één ding, ga niet naar de film voor je het boek hebt gelezen.
 9. De man en het hout – Lars Mytting. We eindigen lekker praktisch met een boek over hout. Na het lezen van dit boek wil je meteen houthakken in het bos en een openhaard in je huis bouwen, geloof me.

Ga jij nog boeken kopen tijdens de boekenweek en zo ja, welke?

 

Advertenties

2 gedachtes over “Boekenweek 2016 (en waarom je deze 9 boeken moet kopen)

 1. Yolande zegt:

  Ik heb vandaag De negen dagen van Rabbit Hayes gekocht, dus ik heb mijn boekenweekgeschenk al binnen. De bovenstaande boeken lijken me alleen wel leuk, vooral Pogingen om iets van het leven te maken wil ik graag lezen, dus misschien trakteer ik mezelf op een tweede boek deze week

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s