Schrijver van de maand – Chaim Potok

Chaim 2

Wie is deze beste man met gave bril? De oplettende lezer kan het misschien wel raden: Chaim Potok. Wie? Herman Harold (Chaim) Potok. Ik ben van mening dat iedereen zou moeten weten wie de man is, maar waarschijnlijk is dit niet geval. Omdat hij dood is en het zelf niet meer kan, neem ik het promoten van zijn boeken op mij en heb ik besloten hem schrijver van de maand te maken. Hij is de allereerste schrijver van de maand ooit op deze blog, dus dat is een feestmuts en confetti waard.

De schrijver
Chaim Potok was een schrijver en een rabbijn. De rode draad door zijn werk is verrassend genoeg dan ook het Joodse geloof. Hij kwam uit een streng Orthodox-joods gezin en zijn ouders vonden het maar niks dat hij teksten schreef of las die niets met het Joodse geloof te maken hadden. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Polen, maar hijzelf groeide op in New York.

De boeken
Al zijn boeken gaan dus over het Joodse geloof en dan met name de spanning die ontstaat tussen traditie en de moderniteit. Toen ik op de middelbare school zat las ik voor Engels het boek ‘My name is Asher Lev‘, wat gaat over een jongen die opgroeit in een streng Orthodox-joods gezin en een uitzonderlijke gave heeft voor tekenen. Echter, zijn ouders vinden dit een verspilling van zijn tijd. In het boek is Asher Lev al bekend geworden met het schilderij  ‘The Brooklyn Crucifixion’. Het schilderij is een uiting van alle kwelling en pijn die een Jood kan ervaren wanneer hij verscheurd wordt door het geloof van zijn ouders en de roeping van zijn kunst. Klinkt het bekend? Dat zou best eens kunnen, want diezelfde pijn heeft Chaim Potok zelf ervaren door voor zijn passie, schrijven, te kiezen. Hijzelf zegt dan ook dat van alle boeken het personage Asher Lev het dichts bij hem staat.

DSC_0808.JPG

In de afgelopen jaren heb ik nog ‘the Promise‘, ‘the Chosen‘ en ‘Davita’s harp‘ gelezen. Het laatste boek is het enige boek  wat uit het perspectief van een vrouw is geschreven en zeker een aanrader! Er wordt niet heel diep op het geloof ingegaan. Het boek draait voornamelijk om de pijn die fundamentalisme (in dit boek zowel het communisme als de extreem-rechtse Joodse traditie) met zich meebrengt en de positie van de vrouw in de Joodse gemeenschap. Ik vind het knap hoe Potok zowel de pijn, als de positie van de vrouw kan aankaarten, zonder dat je een seconde het idee hebt dat je een heel erg beladen, ingewikkeld boek aan het lezen bent. Eigenlijk is dat typerend voor al zijn boeken die ik heb gelezen: de pijn is in al zijn boeken merkbaar, maar in geen enkel boek had ik het idee dat hij een religieus standpunt wilde maken. Zijn boeken gaan dan misschien specifiek over het Joodse geloof, maar zijn denk ik herkenbaar voor veel mensen die heel gelovig of ideologisch zijn opgevoed.

Ik ben geen van dit alles, maar vind zijn boeken prachtig om te lezen. Hij schept een wereld waar ik absoluut niks vanaf weet, maar hij weet mij er direct in mee te nemen. Momenteel ligt nog ‘de Arkenbouwer‘ op mijn stapel te lezen boeken, maar ik denk dat ik niet rust voordat ik al zijn romans heb gelezen.

 

Advertenties

Een gedachte over “Schrijver van de maand – Chaim Potok

  1. zonderzin zegt:

    Zo’n thema, waar zo iemand dan onvoorwaardelijk in gelooft, maakt het ook meteen heel ‘waar’, of waarneembaar echt als je het leest. Ik ben stiekem al benieuwd naar je auteur voor december.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s