De boeken, bieren en bitterballen van 2017.

2017 is voorbijgevlogen en ik heb welgeteld één blogpost weten te plaatsen. Dat biedt wat ruimte voor verbetering, maar aangezien de lat dus ook niet heel hoog ligt, moet dat dan ook wel lukken. Wat ik dan wel heb gedaan in de 2017? Veel dingen, maar onder andere veel nieuwe bieren gedronken, veel boeken gelezen en bitterballen gegeten!

Ik som alles op in willekeurige volgorde. Waarschijnlijk vergeet ik ook van alles, maar ik ben nog niet de gestructureerde persoon die ik hoopte te zijn als volwassene. Het is dus een willekeurige lijst van mijn favorieten. Ik zal geen uitgebreide review geven over alle boeken, slechts een korte samenvatting en mijn favoriete citaat.

De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield – Peter Verhelst & Kaatje Vermeire

dezeervermoeideman

Dit boek gaat over het verlangen naar een allesomvattende liefde. Het is een prentenboek met prachtige illustraties van Kaatje Vermeire. De beelden vertellen hun eigen verhaal en iedere pagina is een kunstwerk op zich. Ik heb het boek inmiddels meerdere keren doorgebladerd en ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Soms lijken de prenten en de tekst elkaar te versterken, maar er echt helemaal achter komen wat het verhaal is en hoe beeld en tekst met elkaar samengaan kom je niet.

“De eerste dagen dachten mijn handen en mond dat ik gek was geworden omdat ze het omgekeerde moesten doen van wat mijn hart voelde en mijn hersenen dachten.”

Dit is mijn hof – Chris de Stoop

ditismijnhof.png

Dit boek gaat over de Hedwigepolder op de Zeeuws-Vlaamse grens, die moet en zal onder water worden gezet om ruimte maken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking, die daar al decennia boeren, diep in de ziel. Schrijver Chris de Stoop is een boerenzoon uit de streek en keert terug naar zijn ouderlijke hoeve. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap verandert en steeds meer boeren moeten wijken voor de ‘nieuwe natuur’. Hij beschrijft hoe het boerenleven het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En met verbijstering beschrijft hij het geradbraakte land dat het nu geworden is. Dit boek is een aangrijpend, persoonlijk verhaal over het verdwijnen van de boeren, een proces wat zich nu overal in Europa voordoet.

Alles was altijd zoveel heviger op de boerderij, de wind, de koude, de warmte, de hartstocht, het hartzeer, en al de rest. Maar nu voel ik ook een diepe rust om me heen. De vrede van het erf. Na eeuwen van geploeter. Gestolde tijd. Geen zuchtje wint. Een paradijselijke stilte. Een lichtheid alsof de boerderij losstaat van de onwerkelijke schepping eromheen. Ik ken dit uitzicht al heel mijn leven, in alle seizoenen, in alle weersomstandigheden, op alle momenten van de dag. Ik kan dit erf blindelings rondlopen, weet elke verborgen plek, elke geheime hoek. Een in zichzelf gekeerde wereld, waar je, teruggetrokken als op een eiland, teruggeworpen op jezelf, alleen kunt zijn met je geluk, alleen met je ongeluk, dat weet ik nu maar al te goed.

Vergeet de meisjes – Alma Mathijssen

vergeetdemeisjes

Een Amerikaanse journalist, Fields, reist met tegenzin naar Nederland om daar een wereldberoemde schrijfster te interviewen. Als hij daar aankomt raakt hij in de ban van de relatie tussen de schrijfster, Iris Kouwenaar, en haar huisgenoot Kay. Hij dringt hun leven binnen en observeert hoe daar, in een slaapkamer in West-Friesland, de twee vrouwen totaal aan elkaar overgeleverd zijn.

“Ik wil haar zeggen dat we zo weer naar buiten mogen, dat we alles kunnen vergeten. Dat onze familie juichend op het plein zal staan. Serpentine en confetti. Dat al onze honden die we ooit begraven hebben er ook zullen zijn. Maar het huis is dichtgetimmerd, binnen een paar weken zal graffiti op de panelen zijn gespoten. Brandmerken van mensen die leven in een wereld die niet van hen voelt. Ik wil liggen.”

De zwarte zwaan – ’t Brugs bierinstituut

De Zwarte Zwaan - 't Brugs Bierinstituut

De zwarte zwaan is een zwart bier en smaakt naar chocolade en koffie. Moet ik nog meer zeggen? Een jaar geleden wist ik nog te vertellen dat ik absoluut niet van stouts hield, inmiddels heb ik mijn mening aangepast en ben ik fan. Naast chocolade en koffie, heeft dit bier ook een duidelijke hopbitterheid en wat hints van vanille. Ik vind hem lekker. Dus.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer whiskey infused – het Anker

cuveevandekeizerwhiskeyinfused.jpg

De avond dat Feyenoord kampioen werd pakten wij een fles bier uit de koelkast bij mijn ouders en dronken hem op. Geen flauw idee dat een collega van mijn moeder deze fles speciaal voor haar had meegenomen uit België. Om dat een beetje recht te zetten besloten wij om naar de brouwerij te gaan om een nieuwe fles te halen en daar plakten we meteen een overnachting en een rondleiding aan vast. In de plaats van één fles besloten we één krat mee naar huis te nemen en sindsdien drinken we dit als we vinden dat we dat verdiend hebben. Het bier is de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer  verrijkt met een infusie van de Gouden Carolus Single Malt whiskey. De echte, scherpe whiskeysmaak is gelukkig ver te zoeken, maar wat mij betreft een heel lekker, gebalanceerd biertje.

Favoriete bitterbal: de kokkelbitterbal

Hier heb ik helaas geen foto van, maar op een middag in de zomer besloten we om van de restjes kokkels die in de koelkast lagen kroketten te maken. Uiteindelijk vielen er een paar wat klein uit, dus die konden prima door voor bitterballen. We probeerden drie verschillende recepten, maar we hadden ook een duidelijke winnaar en het recept daarvoor zal ik binnenkort een keertje delen!

 

Zo, dat was het dan weer. In 2017 heb ik natuurlijk nog veel meer boeken gelezen en verschillende bieren gedronken. De meeste boeken kun je terugvinden op Goodreads, maar de bieren ben ik alweer vergeten, dus ik zal proberen daar komend jaar wat vaker overzichten van te maken. Wat waren jouw favoriete boeken en bieren van afgelopen jaar? Ik ben heel benieuwd – dan kan ik ook meteen weer inspiratie opdoen voor 2018!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s