BOEK BIJ JE BIER – MOERSLEUTEL MOTOROLIE 10

Je hoort er tegenwoordig niet meer bij als je geen speciaalbier drinkt. Echter, soms raakt de pils drinkende medemens lichtelijk geïrriteerd door alle goedbedoelde suggesties en de eeuwigdurende beschrijvingen van het smaakpalet en aroma van je net achterovergeslagen speciaalbiertje. De oplossing? Bier drinken met jezelf en een goed boek. Sfeermuziekje aan, bitterbal erbij.. en dan? Welk boek past er nu precies bij de organisch gebrouwen pale ale uit de microbrouwerij van de overbuurman? In deze nieuwe rubriek kom ik jullie te hulp met het beantwoorden van één van de grotere vragen des levens: help, welk boek moet ik nu bij welk bier lezen

Het bier

DSC_1572

Motorolie 10 van brouwerij de Moersleutel is een Russian Imperial stout. Althans, dat staat op het flesje. Ik heb nog nooit eerder een Russian Imperial Stout op, dus als je me had verteld dat het een Slowaakse Imperial Stout was dan had ik je ook geloofd want die heb ik ook nog nooit op (maar dat is waarschijnlijk ook geen ding). De zinspreuk van dit biertje “zonder smering loopt alles naar tering” is lichtelijk grof, maar rijmt wel, dus dat compenseert de boel. In de laatste BOEK BIJ JE BIER wist ik te vertellen dat ik geen fan was van stout bieren. Waarom ik deze keer dan toch weer voor een stout heb gekozen? We zijn inmiddels een x aantal maanden verder en in die tijd ben ik stouts gaan waarderen. Deze is vrij heftig met een alcoholpercentage van 12% en een heel erg gebrande smaak. Bitter ook. De kenners zullen het wel niet met mij eens zijn, maar na de eerste paar slokken (waarin ik ook wat koffie proefde) werd het biertje een beetje saai. Mocht je een kenner zijn, of het niet erg vinden dat het biertje na een paar slokken een beetje vlak smaakt, dan moet je deze drinken bij het boek, want ik weet absoluut niks van motoronderhoud, maar ik kan me zo voorstellen dat je daar wel motorolie voor nodig hebt op enig moment in het proces.

Het boek

Dit boek las ik zelf van de zomer en het is een boek met meerdere lagen en verschillende verhaallijnen. Het is een reisverhaal, maar tegelijkertijd ook de omschrijving van een psychologische ondergang en een filosofische zoektocht. Het is een vreemd boek en moeilijk doorheen te komen. De ellenlange gedachtestroom van de verteller wordt af en toe teveel. Aan de andere kant zorgde het er ook voor dat ik wilde weten wat het doel van dit boek was, want ik snapte er helemaal niks van. Om die reden bleef ik verder lezen. Ik moest. Op een gegeven moment was ik echt helemaal klaar met het boek want de verteller ging maar door over allemaal details die volledig irrelevant leken. Totdat ik besefte dat dit exact het proces weergaf dat de verteller had meegemaakt: in zijn filosofische zoektocht om meer begrip van de wereld te krijgen raakte hij zo in de details verzeild, dat hij vastliep.

DSC_1568De combinatie

Alhoewel ik het niet uitgeprobeerd heb, is de combinatie Zen en Motorolie 10 denk ik goud. Het boek is soms taai en dan moet je het even wegleggen. Het probleem is alleen dat wanneer je hem te lang weglegt, je het boek waarschijnlijk niet meer zo snel oppakt. Om die reden kun je denk ik beter bier drinken tijdens het lezen: dan kun je het oeverloze gepraat over details wat beter aan, hoef je het boek niet weg te leggen en is de kans groter dat je het boek wel uitleest. Bovendien heeft een beetje alcohol het filosofische proces nooit in de weg gestaan. Sterker nog, volgens een ander boek wat ik laatst las zijn er veel filosofen die regelmatig een glaasje drinken. Om die reden kun je de redenatie vast veel beter volgen als je lichtelijke bedwelmd bent door de drank. Gaat prima met dit bier, want het alcoholpercentage is vrij hoog. Bovendien zit in zowel het bier als in het boek het woord ‘motor’. Waterdicht argument om deze combinatie te proberen lijkt me.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s